De beste handsfree kolf

  • Geplaatst op
  • Door Chella Verhoeven LK ibclc
  • 0

Een handsfree borstkolf biedt moeders de vrijheid om te multitasken terwijl ze kolven, waardoor het gemakkelijker wordt om werk en zorgtaken te combineren. Deze apparaten zijn net zo effectief als traditionele kolven, maar zonder het gedoe van snoeren en luchtslangen. Verschillende modellen, zoals de Medela Freestyle en Elvie Stride, bieden comfort, draagbaarheid en geluidsarme prestaties, wat discreet kolven mogelijk maakt. Het kiezen van de juiste kolf hangt af van factoren zoals zuigkracht, borstschildmaat en persoonlijke voorkeuren voor elektrisch of handmatig gebruik.

Stel je voor, je kunt aandacht aan je kindje geven, blijven werken of ontspannen terwijl je kolft; dat is de vrijheid die een handsfree kolf biedt. Het belang van borstvoeding is geen nieuws maar hedendaags technologisch gemak brengt nieuwe oplossingen.

Vrouwen die borstvoeding geven en hun melk afkolven, vinden dat kolven tijdrovend is en het moederschap en andere activiteiten belemmert. Daarom is er grote belangstelling voor effectieve, draagbare kolven.

In dit informatief artikel bespreken we het nieuwe kolven: de Hands-Free Borstkolf

Waarom kiezen voor een handsfree kolf?

In de dynamische wereld van tegenwoordig is het voor de moderne, multitaskende moeder essentieel om niet alleen haar baby op de eerste plek te zetten maar ook haar eigen comfort en tijdsbeheer. De beste handsfree kolf is daarom je onbetwiste partner in zowel moederschap als persoonlijke vrijheid. Niet meer vastzitten aan je elektrische borstkolf met een baby die je aandacht vraagt, stapels onbeantwoorde e-mails of dat mooie ongelezen boek. De evolutie in elektrische kolfapparaten heeft een prachtige mijlpaal bereikt met de draadloze borstkolf: een tool die naadloos integreert zonder restricties en je de vrijheid geeft om door te gaan met activiteiten, zelfs tijdens het kolven.

 

Werkt een handsfree kolf net zo goed als een traditionele borstkolf?

De werking van een handsfree kolf is vergelijkbaar met een traditionele borstkolf. Het maakt gebruik van vacuümtechnologie om de melk uit de borst te halen. Het verschil zit hem echter in het feit dat een draadloze borstkolf zonder luchtslangen werkt. Een handsfree borstkolf is net zo krachtig als een normale kolf.

 

Een klein onderzoek (1) vergeleek de efficiëntie van de handsfree dubbele borstkolf met een traditionele borstkolf.

Uit dit onderzoek blijkt dat de handsfree borstkolf:

 

- Een optimale melkstroom geeft.

- De handsfree borstkolf in staat is net zoveel melk te kolven.

- De handsfree kolf kolf razendsnel een toeschietreflex kan opwekken (sneller dan de traditionele flessenset)

 

Er wordt beweerd dat een draadloze borstkolf minder kracht heeft dan een elektrische kolf met een flessenset. Deze bewering is onjuist. Je kunt bij de technische specificaties in de handleiding kijken hoeveel kracht een kolf heeft. De kracht van een kolf wordt gemeten in Millibar of Pascal. Online kan je deze eenheden omrekenen en en vergelijken.

 

Voordelen van een handsfree kolf

 

De voordelen van een handsfree kolf ten opzichte van een standaard kolf zijn meervoudig:

 

  • Multi-tasking: Zorg voor je baby, bereid maaltijden of werk aan de computer terwijl je kolft met de draadloze kolf.
  • Discreet gebruik: Dankzij het compacte en subtiele ontwerp kan je discreet kolven, zelfs in het bijzijn van anderen.
  • Comfort: Ergonomische vormgeving van zachte siliconen borstschilden of harde borstschilden die aansluiten op jouw lichaam.
  • Geen gedoe met snoeren: Draadloze kolfmodellen elimineren de noodzaak van stopcontacten en bieden je letterlijk en figuurlijk meer bewegingsruimte.
  • Persoonlijke instellingen: Sla je voorkeuren op om de krachtige zuigkracht en ritme te personaliseren zodat je de melkproductie kunt stimuleren en maximaliseren.
  • Flexibele maten borstschilden: De beschikbaarheid van verschillende maten borstschilden en silicone verkleiners zorgen ervoor dat je de juiste maat kunt vinden voor optimaal comfort en effectiviteit.
  •  

Waarvoor kan een handsfree kolf worden gebruikt?

Een handsfree kolf is geschikt voor diverse situaties:

 

  • Thuisgebruik: Verzorg je baby, speel met je baby of met de andere kinderen, maak huiswerk, ontspan met een goed boek terwijl kolft.
  • Werk: Ga na je zwangerschapsverlof probleemloos terug naar werk zonder te stressen over het kolven.
  • Reizen en uitstapjes: Of je nu een lange autorit voor de boeg hebt of een avondje uit plant, de draagbare kolf komt altijd van pas.
  • Openbare evenementen: Discrete kolfsessies zijn mogelijk, zelfs op drukke, publieke locaties met een lichte, rustige draadloze borstkolf.

 

Welke kolf is het beste?

Een borstkolf is een vacuümapparaat. Deze is het meest efficiënt als het borstschild goed aansluit en goed vacuüm maakt op de borst. De maat van de tunnel (het gat waarin de tepel op en neer gaat) kan qua diameter wel aangepast worden maar de diepte van het schild is merkspecifiek en kan niet aangepast worden. De juiste borstkolf en de allerbeste borstkolf is dus de kolf die het beste op jouw anatomie aansluit.

 

Wat is een goede handsfree kolf?

Een handsfree kolf uitkiezen kan overweldigend zijn, daarvoor is het cruciaal te kijken naar wat bij jouw levensstijl en borstvoedingsbehoeften past. Er zijn diverse factoren die een rol spelen bij het vinden van de ideale kolf: van de beslissing tussen een elektrische of handmatige kolf, plaats van de motor op de cup, de draagbaarheid, gewicht, accuduur, oplaadmogelijkheden, maat en comfort van het borstschild, en niet te vergeten het geluidsniveau en de zuigkracht.

 

Type kolf: elektrisch of handmatig

Bij het kiezen tussen een elektrische kolf en een handmatige handsfree kolf, is het essentieel om na te denken over het gemak waarmee de melkstroom loopt en de regelmaat van gebruik. Sommigen hebben een melkstroom die meer gestimuleerd moet worden dan anderen. Met een elektrische draadloze kolf kan je per minuut vaker stimuleren dan met de handmatige draagbare borstkolf. Anderen hebben een constante melkstroom en kolven dezelfde hoeveelheid melk met veel minder stimulatie; een handmatige handsfree kolf is dan een goede optie.

Draagbaarheid en gewicht

De draagbaarheid en het gewicht van een handsfree kolf zijn belangrijk; een elektrisch kolfapparaat voor in de BH heeft meestal een motor bovenop de verzamelcup en kan zwaar aanvoelen als je die draagt. De melkopvangcup loopt namelijk langzaam vol met melk. Er zijn ook compacte borstkolven die handsfree te gebruiken zijn waarvan de motor niet op de melkcup geplaatst is maar aangesloten aan luchtslangen.

Zoek naar een draagbaar elektrisch kolfapparaat wat goed aansluit en past bij jouw anatomie.

 

Accuduur en oplaadmogelijkheden

Altijd en overal kunnen kolven is belangrijk; daarom moet de accuduur lang genoeg zijn om verschillende kolf-sessies mee te gaan zonder opnieuw te moeten opladen. De meeste draagbare elektrische kolfapparaten gaan 4 x 30 minuten mee en sommigen 4 x 20 minuten. Oplaadbare accu's zorgen ervoor dat je niet afhankelijk bent van een stopcontact. Met een goed passend borstschild ben je dubbelzijdig vaak 15 minuten bezig. Op dit moment heeft een moderne handsfree borstkolf een standaard USB C aansluiting volgens EU normen.

 

Zuigkracht, maat en comfort van het borstschild

De juiste maat borstschild, diepte van het borstschild (2) en materiaal van het borstschild is van cruciaal belang voor zowel comfort als efficiëntie tijdens het kolven; je ervaart dan een goede zuigkracht. Borstkolfmerken die verschillende maten borstschilden, harde, flexibele of siliconen borstschilden leveren, bieden niet alleen comfort maar dragen ook bij aan efficiëntie en dus een goede melkopbrengst.

Hoewel de zuigkracht een belangrijke factor is om goed te kunnen kolven, is de kracht die je ervaart grotendeels afhankelijk van de pasvorm van het borstschild. Vaak wordt er laag vacuüm ervaren als het borstschild van de kolf te groot is. Je hoeft dus niet op zoek naar de krachtigste borstkolf maar wel naar het best passende borstschild.

Is de maat van je borstschild te groot of te klein? Is het schild van een materiaal gemaakt waarvan je geen goede stimulatie krijgt? Is de diepte van het borstschild niet aansluitend op jouw anatomie? Dan ervaar je géén goede zuigkracht of pijnlijke tepels terwijl de kolf gewoon goed is.

 

Geluidsniveau

Sommige geluidsfrequenties zijn ongewenst en werken efficiënt afkolven tegen. Een gemiddelde handsfree borstkolf produceert tussen de 40 en 50 Decibel geluid. Kolfmotoren zijn aan de binnenkant doorgaans goed geïsoleerd maar ben jezelf ervan bewust dat niet elke handsfree borstkolf hetzelfde geluid maakt. Als je een dubbele handsfree elektrische kolf gebruikt waarvan de motor bovenop de melkopvangcup is geplaatst dan heb je twee losse motoren die allebei geluid maken. Het geluid dat de motoren produceren, lopen niet synchroon.

Sommige mensen vinden bepaalde geluiden irritanter dan anderen. Irritatie wekt adrenaline op en adrenaline is de tegenhanger van oxytocine wat je melk laat stromen!

 

Wat werkt beter handkolf of elektrische kolf

Een goede borstkolf kan zowel een (handsfree) elektrische of handkolf zijn. Het maakt niet uit hoeveel keer per dag je moet kolven. Het voordeel van een eenvoudige handkolf is dat je zelf het vacuüm en ritme kunt bepalen zodat het pompen precies te personaliseren is op jouw toeschietreflex en melkstroom. Sommige moeders hebben een makkelijke, constante melkstroom die goed reageert op een traag vacuüm en anderen hebben meer stimulatie nodig die beter te bereiken is met een elektrische kolf.

 

Populaire handsfree kolven op de markt

Tegenwoordig zijn er verschillende handsfree handmatige en elektrische borstkolfapparaten op de markt die de hemel beloven als het aankomt op gemak, kwaliteit en efficiëntie. Of je nu thuis, op het werk, 'n aantal dagen per week moet kolven; een goede borstkolf kan je beste vriend zijn tijdens je borstvoedingsperiode. Hieronder belichten we een aantal van de meest bekende handsfree kolfapparaten.

 

Medela Freestyle handsfree - Solo handsfree -Swing Maxi

Medela Freestyle handsfree, Solo handsfree of Swing Maxi met collectioncups hebben zich een weg gebaand naar de top van de lijst met kwaliteit handsfree kolfapparaten. Met een Medela handsfree elektrische borstkolf inclusief oplaadbare accu ben je niet gebonden aan één plaats tijdens het kolven. Ideaal voor dynamische moeders die graag in beweging blijven. De Freestyle handsfree elektrische borstkolf biedt de mogelijkheid om enkel- of dubbelzijdig te kolven met een Y slang. Dubbelzijdig kolven verhoogt de prolactinespiegel, bespaart tijd en kan de melkproductie kan verhogen. Medela Solo wordt ook geleverd met een handsfree collection cup maar werkt enkelzijdig. Een andere dubbele versie is Medela Swing Maxi; ze wordt geleverd met een flessenset maar kan aangesloten worden op de collection cups.

De Medela Freestyle Handsfree, Solo handsfree en Swing Maxi worden geleverd met twee verschillende harde plastic maten borstschilden (24 en 21mm) in een 105 graden hoek. Wetenschappelijk onderzoek (2) wijst uit dat een 105 gradenhoek in het borstschild een betere aansluiting aan de borst heeft zodat je vaak de juiste maat borstschild kunt vinden voor de perfecte pasvorm en optimale melkstroom. Wil je kleiner dan 21mm dan kan je MoM&e silicone borstschildverkleiners gebruiken.

 

- Medela collection cups zijn goed doorzichtig zodat het redelijk makkelijk is om je tepel te centreren.

- Heel prettig is ook dat de drie onderdelen van de collection cups zorgen voor een eenvoudige reiniging!

- Omdat de cups van de Medela Freestyle elektrische borstkolf of Medela Solo aangesloten zijn aan een luchtslang, ervaar je niet de zwaarte van een kolfcup met een daarop bovenop geplaatste motor.

 

Met een volle accu kolf je met Medela kolven 4 x 30 minuten.

Heb je een Medela Swing Maxi borstkolf met een kolfset met flessen en wil je daarvan een Hands-Free Borstkolf maken? Geen enkel probleem; Medela handsfree collection cups zijn ook los te koop en aan te sluiten op Medela Swing Maxi zodat je de borstkolf makkelijk handsfree maakt en als dubbele handsfree borstkolf gebruikt.

 

Medela is een professioneel merk en meest bekend merk op gebied van borstkolven. In het kraambed wordt vaak voor professionele borstkolven gekozen zoals Medela Symphony om de melkproductie te stimuleren als de baby dit onvoldoende kan. De Symphony kolfset is niet aan te sluiten op Freestyle, Swing Maxi of Solo maar schilden en flessen kan je wel hergebruiken als je extra Medela Flex connectors aanschaft. Medela handsfree collection cups zijn ook op Symhony te gebruiken als je de slangnippels aanpast.

 

Elvie Stride of Elvie kolf Pump

Steeds meer vrouwen kiezen voor de complete draadloze vrijheid van Elvie Stride of de Elvie kolf Pump. Deze handsfree kolf zet de standaard voor geluidsarm kolven met de nieuwste technologie die eenvoud combineert met prestatie. De Elvie Stride en Elvie Pump kunnen stil en erg makkelijk verborgen worden onder normale kleding, wat praktisch is voor discreet kolven, waar dan ook. Je bedient de Elvie borstkolf moeiteloos via de Elvie app, waarmee je de zuigkracht en programma's kunt aanpassen aan jouw comfortniveau.

 

De Elvie Stride handsfree elektrische borstkolf is een ziekenhuiskwaliteit borstkolf en zou, anders dan andere kolfmotoren bijna de helft langer meegaan qua gebruiksduur (700u). Dat is bijna het dubbele van andere merken en modellen.

Stride is beschikbaar in een enkele of dubbele versie. Elvie Pump wordt enkel of dubbelzijdig verkocht maar zijn gewoon één of twee stuks in een verpakking.

 

Eerlijk is eerlijk: Elvie geeft een nieuwe manier en superstille manier van kolven maar de borstschilden moeten goed aansluiten zodat de Elvie borstkolf perfect resultaat kan leveren.

 

Elvie is de stilste pomp op de markt en heeft verschillende vacuüm standen: SmartRhythm™-kolven kan worden toegepast. Kies uit: 1. Standaard, 2. Multi-Switch om melkproductie te optimaliseren; 3. Express and Collect voor stevige TSR; 4. Langzaam en zacht voor gevoelige tepels.

Met een volle accu kolf je met Elvie Stride en Pump 4 x 30 minuten.

 

Elvie Pump wordt geleverd met maat 24mm en 28mm. Wil je kleiner dan kan je Elvie Pump 21mm borstschilden kopen. Kleiner dan 21mm? Elvie heeft borstschildverkleiners in maat 15, 17 en 19mm beschikbaar. Elvie Stride wordt standaard geleverd met maat 21mm en 24mm. Het grotere Stride maat 28mm schild moet je los kopen.

 

Bij Elvie Pump en Stride is je tepel niet makkelijk in de schilden te centreren omdat de motor of connector voor het schild zit. Elvie biedt wel orientatiepunten op de borstschilden zodat je de tepel in het midden van het schild kunt richten.

 

Andere handsfree elektrische borstkolf opties

Er is zeker meer dan alleen Medela en Elvie. Ben je op zoek naar een goedkope handsfree borstkolf? Een goedkope draadloze borstkolf is bijvoorbeeld de draadloze borstkolf van Horigen, Ardo, Nutrea, Wowmom of MoM&e. Dit zijn goedkopere opties voor draagbare kolven die geschikt zijn voor moeders die niet de behoefte hebben aan een commerciele elektrische kolf.

 

Horigen wearable handsfree

De Horigen wearable handsfree is een betaalbare optie voor moeders die op zoek zijn naar een handsfree borstkolf. De Horigen handsfree kolf heeft een compact en draagbaar ontwerp met geïntegreerde motor op de kolfcup, waardoor die goed aangesloten in de beha is te dragen.

De Horigen handsfree eerste en oude versie kolf maakt gebruik van innovatieve technologieën om een comfortabele en efficiënte kolfervaring te bieden. Met 5 verschillende vacuümstanden in zowel stimulatie als afkolfmodus kun je de zuigkracht aanpassen aan jouw voorkeur en behoeften. Horigen 1e versie is de goedkoopste optie met de laagste prijs.

De 2nd Gen Horigen nieuwe handsfree borstkolf heeft 9 traploos instelbare vacuüm standen. Buiten het stimulatie- en kolfprogramma heeft het nog een extra combinatieprogramma; je kunt zowel stimuleren als afkolven in de 2-in-1 modus. De 2nd Gen kolfmotor is aan de binnenzijde goed geïsoleerd zodat het geluid geminimaliseerd wordt.

Daarnaast beschikt de Horigen kolf over een gesloten systeem, wat betekent dat er geen contact is tussen de moedermelk en de kolfmotor. Dit zorgt voor een hygiënische en veilige kolfervaring.

De Horigen wearable handsfree borstkolf heeft borstschilden die zijn ontworpen om zacht en comfortabel aan te voelen op de huid. Ze zijn gemaakt van hoogwaardig silicone materiaal dat geen irritatie veroorzaakt en goed aansluit op de borst. Dit zorgt voor een goede pasvorm en een efficiënte kolfervaring.

Standaard wordt de kolf met een 25mm borstschild geleverd en krijg je 21mm en 17mm verkleiners in de verpakking. 15mm of 19mm verkleiners zijn los aan te kopen. Het juiste formaat borstschild zorgt voor een betere melkstroom en maximaliseert de melkopbrengst.

De Horigen wearable 2nd Gen handsfree kolf is uitgerust met een geheugenfunctie. Dit betekent dat de kolf onthoudt welke zuigkracht je voorkeur heeft, zodat je niet elke keer opnieuw hoeft in te stellen.

Vanaf eind 2024 / begin 2025 zal de Horigen draadloze borstkolf met 3D borstschilden beschikbaar zijn. 3D borstschilden gebruiken niet alleen vacuüm maar ook compressie om de melkstroom te stimuleren, onderhouden en de borsten goed leeg te kolven.

 

Nutrea Easyflow handsfree

Nutrea Easyflow is te koop voor een aantrekkelijke en lage prijs. Het meeste verrassende aan Nutrea Easyflow zijn de mogelijke instellingen: de expressie standen zijn niet alleen qua kracht in te stellen maar ook qua cycli per minuut.

Om dit te begrijpen moeten we even terug naar hoe je een handkolf gebruikt:

Als melk eenmaal begint te stromen, de melkstroom op gang is en melk begint te spuiten dan is het slim om zo lang mogelijk het vacuüm op de kolf te houden en de melkstroom aan de gang te houden. Pas als het straaltje melk slap wordt dan trek je het vacuüm weer aan.

Nutrea Easyflow is de enige handsfree borstkolf waarmee je de kracht kunt instellen en ook het ritme van de pomp kunt bepalen! Dat is pas 'personaliseren'!

Nutrea Easyflow wordt geleverd met een 24mm standaard schild waarin je allerlei maten verkleiners kunt zetten. Er is een 28mm schild beschikbaar en los aan te schafen. De kolf heeft maar weinig onderdelen. Met maar drie onderdelen zijn Nutrea kolf cups snel en makkelijk te wassen en in elkaar te zetten.

Met de accu kan je 4 x 30 minuten kolven.

Nutrea Easyflow heeft een zacht silicone schild maar wel een flinke, zware motor op de kolfcup. Begrijpelijk omdat ze goed geïsoleerd, stil is en meerdere instellingen heeft.

 

WOWMOM handsfree

Een nieuwe speler op de markt is het merk WOWMOM.

De WOWMOM is een goede, sterke en mooi gevormde draadloze borstkolf met een half geïntegreerde motor. De WOWMOM Elektrische Draadloze Borstkolf heeft flink wat vacuüm. Je moet een beetje moeite doen om je tepel te centreren omdat je lastig door de kolfcup kunt kijken maar met enige oefening is het goed mogelijk de tepel te centreren. Heb je een andere maat borstschild nodig dan inbegrepen in de verpakking? Geen enkel probleem; je mag dat aangeven in de opmerkingen bij jouw aankoop en dan wordt die maat als extra service geleverd.

Maten zijn beschikbaar van 17mm tm 27 mm maar andere merken korte borstschildverkleiners passen ook.

De WOWMOM handsfree kolf heeft 4 instelbare programma's: -stimulatie, -expressie, -2-in-1 en een tractie. In alle programma's kan je het vacuüm traploos bijstellen.

 

MoM&e handsfree, InBra

MoM&e huismerk heeft een breed scala aan kolfartikelen in het assortiment. De Elektrische hands-free borstkolf is een compacte borstkolf. MoM&e Handsfree - InBra is een goedkope optie. Heb je een dubbel kolfapparaat nodig? Dan kies je twee stuks.

 

De MoM&e InBra Handsfree is een innovatieve kolf met 3 kolfprogramma's die traploos in te stellen zijn qua optimale zuigkracht. Kies uit: -stimulatie, expressie of het combinatie 2-in-1 programma.

 

Deze draadloze optie wordt geleverd met een standaard maat 24mm schild en twee borstschildverkleiners in maat 21mm en 19mm. Andere maten verkleiners zijn los te bestellen zodat je altijd het juiste borstschild voor comfort hebt.

 

De kolf cups van de MoM&e handsfree InBra kolf hebben een groot melkreservoir van 180ml. Het compacte formaat van de kleine motor die bovenop de goed doorzichtige cup geplaatst wordt zorgt ervoor dat je tepel perfect in het midden zit en de afgifte van melk goed verloopt.

Handsfree, handmatige borstkolf

Je zou er niet meteen aan denken maar er zijn ook handmatige handsfree kolven die je in de BH kunt dragen. De meeste moeders staan versteld van de hoeveelheid melk die je ermee kunt verzamelen. Handmatige, handsfree borstkolven maken gebruik van een natuurlijke zuigkracht en liften mee op je melkstroom. Gelekte melk die anders in een zoogcompres loopt wordt hierdoor opgevangen en niet verspild. In tegenstelling tot elektrische varianten zijn deze hulpmiddelen een hele makkelijke manier om melk te kolven.

 

Handsfree handkolven zijn gemaakt van voedselveilige siliconen; doordat ze heel soepel zijn, kan je er een sterke zuigkracht mee creëeren.

 

Handsfree, handmatige kolven die een constant vacuüm met hoge zuigkracht maken zijn bijvoorbeeld: Haakaa, Elvie Curve borstkolf, Horigen Wearable moedermelksaver of moedermelk collector van Medela. Let op als je dit soort handsfree, handmatige borstkolf in het kraambed gebruikt als lekschaal; door de grote zuigkracht is het mogelijk dat je een overproductie creëert.

Grootste pluspunt?

  • Compact formaat
  • Stilste pomp
  • Pomp discreet
  • Makkelijke reiniging

 

Tips voor het gebruik van een handsfree kolf

Een draadloze borstkolf kan een geweldige oplossing zijn voor wie wil multitasken. Of je nu een volle werkagenda hebt of gewoon wilt kunnen ontspannen tijdens het kolven, deze slimme hulpmiddelen zorgen voor een efficiënte en aangename ervaring. Volg deze essentiële tips om het meeste uit je handsfree kolf te halen:

  • Plan Tijd In: Hoewel een handsfree kolf zorgt voor meer vrijheid, is het toch belangrijk om een vast kolfmoment te kiezen voor consistentie en om de melkproductie te stimuleren.
  • Comfortabele Kleding: Investeer in comfortabele kleding of een speciale kolfBH die het plaatsen en ondersteunen van de kolf vereenvoudigt.
  • Optimaliseer de Instellingen: Start met lage zuiginstellingen en verhoog geleidelijk totdat je een comfortabel en effectief niveau vindt.
  • Gebruik je BH bandverlenger zodat de draadloze borstkolf niet richting het lichaam kantelt, zuigkracht verliest of gaat lekken!

Een goed voorbereide routine kan het verschil maken tussen stress en succes als het gaat om handsfree kolven!

Zorg voor een goede pasvorm van het borstschild

Het juiste maten borstschild kiezen is van cruciaal belang voor zowel comfort als efficiëntie bij het gebruik van de kolf.

Meet Je Tepel: Gebruik een lineaal om je tepel te meten, zonder de tepelhof. Lees hier hoe je de tepelmaat opmeet (3).

Controleer Regelmatig: De grootte van de tepel kan in de loop van de tijd veranderen, dus het loont om dit periodiek te herzien.

Zorg dat de kolf cup niet te strak in de BH zit en naar achteren richting het lichaam kantelt. Dit beïnvloed de pasvorm van het borstschild, de melkopbrengst en lekkage. Gebruik je BH bandverlenger.

Let op Signalen: Een slecht passend borstschild kan ongemak veroorzaken of verkleurde tepels na het kolven - tijd voor een nieuwe maat!

Een goed aansluitend borstschild betekent niet alleen meer plezier en een betere handsfree ervaring, maar ook dat je voldoende melk hebt om je kleintje te voeden.

Vind een comfortabele en discrete locatie om te kolven

Discretie en comfort zijn sleutelelementen om productief te kolven:

  • Privacy: Zoek een rustige, privéruimte die afgesloten kan worden.
  • Ondersteuning: Gebruik een kussen of ergonomische stoel voor de juiste ondersteuning tijdens het kolven.
  • Ontspanning: Een omgeving waar je kunt ontspannen helpt een goede melkstroom. Overweeg rustige muziek of een boek.

Je zult merken dat kolven op een plek waar je je prettig en ontspannen voelt een wereld van verschil kan maken voor het kolven zelf, maar ook voor jouw gemoedsrust!

 

Reiniging en onderhoud van de handsfree kolf

Een schoon handsfree kolfapparaat is fundamenteel voor een goede werking van de kolf:

  • Direct Schoonmaken: Reinig alle onderdelen na elke kolfbeurt. Spoel onderdelen eerst koud om eiwitten uit de melk niet te laten stollen.
  • Zeep en Water: Gebruik milde zeep en warm water om vetten uit de melk te verwijderen.
  • Laat alle onderdelen aan de lucht drogen.
  • Vacuumdiafragma extra afdrogen: een draadloze borstkolf werkt zonder luchtslang; lucht wordt via de motor aangetrokken en weer losgelaten en maakt direct contact met de kolfset. Jouw lichaam is warm en de pomp koud. Indien er één druppel water op het diafragma is achtergebleven, heb je grote kans dat condens zich richting de motor verplaatst.

 

  • Controleer het ventiel: Het ventiel is het meest belangrijke onderdeel van de borstkolf. Het reguleert de druk en zorgt ervoor dat de melk maar een kant op kan stromen. Des te vaker je de kolf (en ventiel) gebruikt, des te vaker je het ventiel moet vervangen om een goede zuigkracht te houden. Maak het ventiel nooit schoon met een rager. Dit veroorzaakt rafeltjes of scheurtjes en beïnvloed de optimale zuigkracht.

Overwegingen bij het kiezen van de beste draadloze borstkolf

Bij het kiezen van de beste handsfree kolf zijn enkele belangrijke overwegingen.

  • Dubbele versus Enkele kolffunctie: een dubbele borstkolf bespaart niet alleen tijd maar verhoogt ook de prolactinespiegel. Een dubbele kolf is niet alleen sneller, maar ook effectiever bij het verwijderen van melk. Het stimuleert een extra melkafgifte. Dit resulteert erin dat er 18 procent meer melkvolume wordt afgekolfd over een kolfduur van 15 minuten.
  • Elektrisch versus Handmatig: Elektrische kolven bieden gemak en consistentie in de zuigkracht, waar handmatige kolven een voordelige en geruisloze optie kunnen zijn.
  • Oplaadbare Accu: Voor onderweg is een kolf met een goede oplaadbare batterij essentieel.
  • Draagbaarheid: Een compacte, lichte en draadloze kolf bevordert gebruiksgemak.
  • Juiste Maat Borstschild: Borstschilden moeten goed aansluiten. Een juiste tunnelmaat en diepte borstschild is noodzakelijk voor zowel comfort als efficiëntie.

 

  1. Gridneva Z, Warden AH, McEachran JL, Lai CT, Perrella SL, Geddes DT. A Comparison of the Efficacy and Comfort of Traditional and a Hands-Free, In-Bra Breastmilk Collection Pump Sets. Proceedings. 2023; 93(1):12. https://doi.org/10.3390/proceedings2023093012
  2. SakalidisVS, IvarssonL, HaynesAG, et al. Breast shield design impacts milk removal dynamics during pumping: A randomized controlled non-inferiority trial. Acta Obstet Gynecol Scand. 2020; 99: 1561–1567. https://doi.org/10.1111/aogs.13897
  3. Hoe meet je de maat op van een borstschild.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »