Wat is een Haakaa kolf?

  • Geplaatst op
  • Door Chella Verhoeven LK ibclc

De Haakaa siliconen handkolf is een eenvoudige en efficiënte borstkolf die zonder stroom of batterijen werkt. Door vacuüm op de borst te zetten, wordt melk opgevangen die anders verloren gaat. Het biedt verlichting bij stuwing en kan de melkproductie stimuleren. De kolf is er in twee varianten: een die buiten de BH hangt en een handsfree versie in de BH. Hij is gemaakt van duurzaam BPA-vrij siliconen en is makkelijk schoon te maken. Nadelen zijn het handmatige gebruik en het risico op overproductie bij frequent gebruik.

Een Haakaa siliconen handkolf is een soort van silicone lekschaal waar je vacuüm op kunt zetten als je die indrukt aan de onderkant. Doordat je vacuüm zet op de silicone kolf / lekschaal en op de borst plaatst, zal er een melkstroom ontstaan en kan je lekkende melk opvangen. We hebben het dus over een borstkolf die geen stroom of batterijen nodig heeft! Zonde om die melk in een zoogcompres te laten lopen terwijl je die melk ook voor je kindje kunt bewaren.

 

Er zijn veel merken 'Haakaa' silicone borstkolven.

Een melkstroom opwekken kan alleen als de tepel gestimuleerd wordt doordat bijvoorbeeld een baby aan de andere borst drinkt, doordat je heel volle borsten hebt of als de tepel gestimuleerd wordt om melk af te geven (pompen).

Er zijn 2 soorten silicone borstkolven; beiden zijn 'handsfree' te gebruiken.

  • De siliconen kolf die vacuüm áán de borst hangt (buiten de BH).
  • De siliconen InBra borstkolf voor IN de BH.

 

Haakaa was het eerste merk wat dit soort kolven op de markt bracht. Ondertussen zijn er veel meer merken silicone borstkolven beschikbaar. Eigenlijk hebben alle bekende borstkolfmerken hun eigen Haakaa gelanceerd. De meest bekende silicone borstkolfmerken zijn: Lansinoh, Medela, Horigen, Haakaa, Dr. Browns en nog veel onbekende merken die via grote platforms te koop zijn.

 

Efficiënt melk opvangen

Een van de grootste voordelen van de silliconen kolf is de efficiëntie in het opvangen van melk. In tegenstelling tot traditionele kolven, die vaak elektrisch of handmatig zijn, creëert de Haakaa een vacuüm dat meelift op een bestaande melkstroom zonder dat er veel moeite voor gedaan hoeft te worden. Dit is vooral handig voor moeders die niet altijd tijd hebben om uitgebreid te kolven, die lekmelk willen verzamelen wat anders in een zoogcompres zou lopen of als je gewoon lekker snel wilt zijn met schoonmaken. Met recht is de efficiënte Haakaa écht aanbevolen door moeders.

 

Hogere melkproductie

Het regelmatig gebruik van de Haakaa kan de melkproductie stimuleren vooral als het samen met elke voeding aan de borst gebruikt wordt. Door de natuurlijke stimulatie van de tepel terwijl de baby aan de andere kant drinkt, kan de melkstroom worden verhoogd. De silicone lekschaal / kolf haalt melk uit de borst die baby niet drinkt. Jouw lichaam weet echter niet dat baby die melk niet drinkt. Het maakt dan extra melk aan omdat het denkt dat baby die melk nodig heeft. Hoe leger de borst, des te harder ze werkt.

 

Wat is het voordeel van een Silicone Borstkolf?

Wat is het voordeel van een silicone borstkolf? De Haakaa silicone borstkolf biedt tal van voordelen voor moeders, wat het sowieso een must-have item maakt in de kraamtijd als je baby spullen gaat kopen. Ondertussen gebruikt én aanbevolen door een miljoen moeders en tal van kraamverzorgenden.

 

Stuwing

Stuwing kan er lastig zijn in de kraamtijd als je een nieuwe mama bent. Overvolle borsten zorgen voor ongemak bij moeder en kan het aanhappen van een hele volle borst bemoeilijken voor de baby. De Haakaa silicone borstkolf komt hier als een echte redder in nood. Door het gebruik van de kolf kan de druk op de borsten worden verlicht. Dit helpt niet alleen om pijn en ongemak te verminderen, maar maakt ook het aanleggen van de baby gemakkelijker, omdat de borst minder vol en harder is en de tepel en tepelhof makkelijker te vormen is.

Je hoeft niet altijd een silicone borstkolf te gebruiken om de tepel beter aanhapbaar te maken. Probeer eens 'Reverse Pressure Softening' (1) toe te passen met je vingers en handen.

 

Extra melk - Eenvoudig in Gebruik

De Haakaa is ontworpen met het oog op gebruiksgemak. Je plaatst de kolf eenvoudig op een borst terwijl je de baby aan de andere borst voedt. Door de natuurlijke zuigkracht van de baby zal de melkstroom op gang komen zodat de andere borst, waar je de silicone haakaa borstkolf hebt geplaatst, ook gaat stromen. Gemorste melk uit de 'niet gedronken borst' loopt zo niet in een zoogcompres maar stroomt naar de silicone Haakaa. De lekmelk loopt in de silicone borstkolf zodat je die kunt bewaren. Je hoeft geen ingewikkelde apparaten of handelingen uit te voeren. Supergemakkelijk dus.

 

Duurzaam en Veilig Materiaal

Silicone lekschalen zijn gemaakt van 100% BPA-vrij silicone. Ze zijn veilig voor moeder als baby maar ook een duurzame manier en milieuvriendelijk alternatief voor traditionele borstkolven die gemaakt zijn van polypropyleen of Tritan. Silicone is heel eenvoudig schoon te maken, is hoog temperatuurbestendig en is bestand tegen schimmels en bacteriën, wat een hygiënische keuze garandeert.

 

Verschillen tussen silicone handsfree borstkolven

Silicone kolven zijn de eenvoudigste manier om melk te kolven. Er zijn twee soorten silicone "Haakaa' kolven. Beiden werken ze door middel van vacuüm en liften mee op de melkstroom.

  • De originele Haaka kolf en vergelijkbare versies worden door middel van vacuüm over de tepel geplaatst en hangen 'buiten' de BH. Je kunt met deze variant niet 'pompen'. Zodra je in het melk opvangbakje knijpt, verbreek je het vacuüm en moet je de kolf opnieuw plaatsen. Kindjes zien de kolf vaak ook 'hangen' en vinden dat heel interessant. Deze versies zijn in vele (onbekende) merken beschikbaar met of zonder hangkoord of staander (Medela siliconen, Horigen siliconen, Lansinoh en meerdere merken. Een variant die pas in de EU beschikbaar is, is: TheKindestCup via Ardo.


  • Een tweede variant silicone kolf kan handsfree in de BH geplaatst worden. Deze Haaka handkolf hangt niet buiten de BH. De opening valt over de tepel en tepelhof en draag je in de BH cup. Bij Haaka is deze uitvoering bekend silicone als Ladybug. Veel varianten van andere merken hebben een ventiel in de opvangschelp waardoor je met deze silicone kolf wél kunt 'pompen' en vacuüm kunt maken. In plaatst van constante druk kan je de druk opvoeren, pompen en of weer makkelijk loslaten. Andere merken van dit soort om je kostbare melk in op te vangen zijn: Elvie Curve of Horigen Moedermelk Saver. Grotere platformen verkopen dit product ook onder andere onbekende merknamen.

 

Hoe gebruik je een Haakaa kolf?

Het gebruik van een Haakaa kolf is heel eenvoudig! Hieronder volgen de stappen om de Haakaa kolf effectief te gebruiken:

 

1. Kolf en Handen reinigen

Voordat je begint met kolven, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat zowel de kolf als je handen goed schoongemaakt zijn. Was de Haakaa kolf in goed ontvettend afwasmiddel, spoel na met ruim kokend water en laat de kolf aan de lucht drogen. Dit garandeert hygiëne zonder handbacteriën.

 

2. Situatie Creëren

Zoek een comfortabele en ontspannen omgeving om te kolven. Dit helpt meestal om de melkstroom te stimuleren. Sommige moeders vinden het handig om een foto, video van baby of een herinnering aan een fijne borstvoeding ervaring bij de hand te hebben. Ruiken aan kleding van je kindje kan ook heel goed helpen. Dit kan de melktoeschietreflex bevorderen.

 

3. Plaatsen van de Kolf

Afhankelijk van het type silicone kolf dat je hebt, plaats je de kolf op de juiste manier:

  • Voor de originele Haakaa kolf:

Pak de haakaa kolf (of vergelijkbare uitvoering) en knijp de onderzijde van de fles in om vacuüm te kunnen creëren. Hoe harder je knijpt des te hogere kracht je ervaart. Flap de opening van de tunnel naar buiten en plaats de opening over de tepel. Zorg ervoor dat de tepel goed in het midden zit. Laat de kolf langzaam los aan de onderzijde zodat het vacuüm zich vormt en de kolf vast blijft zitten. Zorg ervoor dat de kolf goed aan de borst aansluit voor een effectieve melkafvoer. Misschien kan je de huid van de borst een beetje vochtig maken zodat de tunnel van de kolf beter blijft 'plakken'. Het kan zijn dat je de kolf een paar keer moet herplaatsen om het juiste vacuum te vinden.

  • Voor de handsfree InBra Ladybug Haakaa kolf:

Eeh Haakaa Ladybug plaats je over je tepel en in de BH cup. Als je in de silicone schelp drukt dan zal die licht vacuüm maken op de borst. Voel je dat de kracht afneemt? Dan kan je de kracht weer opvoeren door in de schelp te drukken en vacuüm hoger te pompen.

Silicone 'Haakaa' Kolf Instructie

Het gebruik van de Haakaa siliconen borstkolf is zo eenvoudig dat je het met één hand kan doen.

 

  1. Was je handen.
  2. Steriliseer de kolf voor het eerste gebruik.
  3. Knijp zacht in de onderzijde van de kolf om het vacuüm vast aan de borst te krijgen.
  4. Plaats de silicone kolf over de borst en zorg ervoor dat je tepel zich in het midden van de hals bevindt.
  5. Als je de hand waarmee je de onderzijde ingeknepen hebt, los laat zal de kolf in werking gaan.
  6. Ontspan en laat de Haakaa het werk doen.
  7. Verwijder de kolf voorzichtig na gebruik door de kolffles weer in te knijpen en het vacuüm te verbreken.
  8. Schenk de verzamelde melk over in een speciale borstvoedingscontainer of -zakje voor bewaring.

Wanneer gebruik je een Haakaa?

Een kolf van siliconen kan in verschillende situaties heel handig zijn:

Omdat de silicone kolf zoals Haakaa, Medela, Lansinoh, Horigen of andere merken de eenvoudigste kolf is, uit een stuk bestaat, geen stroom gebruikt, makkelijk schoon te maken is en weinig plek inneemt, is het onmisbaar voor de borstvoedende mama. Je kunt een siliconen borstpomp gebruiken als:

 

  1. Je stuwing ervaart, overvloedige melk hebt en maar een heel klein beetje wilt kolven. De siliconen kolf bestaat maar uit een onderdeel en is veel sneller te reinigen dan een elektrische kolf.
  2. Wat extra melk wilt opvangen om je melkvoorraad aan te vullen. De siliconen kolf vangt kostbare melk op; je raakt geen melk kwijt in een zoogcompres zodat je deze melk aan je voorraadje kunt toevoegen.
  3. Er geen stroom in de buurt is, je elektrische kolf stuk is of niet opgeladen.
  4. Het compacte en discrete ontwerp van de siliconen kolf is de eenvoudigste manier om onderweg te kolven. Het is klein en licht en makkelijk mee te nemen.

 

Zijn er nadelen aan een Haakaa?

De Haakaa kolf heeft verschillende voordelen, maar er zijn ook enkele nadelen die je in overweging kunt nemen:

 

  1. Niet geschikt voor alle moeders: Sommige moeders merken dat de Haakaa kolf niet goed aansluit op hun borstanatomie of niet goed past bij hun soort melkstroom waardoor er slecht vacuüm gemaakt wordt en het weinig melk opbrengt.
  2. Afhankelijkheid van handkracht: Haakaa kolft op een handmatige basis, wat betekent dat je zelf druk moet uitoefenen om een toeschietreflex op te wekken om melk te laten stromen.
  3. Beperkte functionaliteit: Hoewel je licht vacuüm en harder vacuüm kunt toepassen met de silicone kolf kan het soms niet goed passen bij jouw soort melkstroom. Elektrische kolven kunnen automatisch pompen of hebben instellingen voor verschillende melkstromen.
  4. Moeilijkheden bij het reinigen: Het hoogwaardige siliconen materiaal van de Haakaa kolf is vaatwasserveilig. Toch laat het soms na het wassen een viezig laagje liggen over silicone materiaal. Het verwijderen van restmelken is vaak makkelijker door handmatig met goed ontvettend afwasmiddel te wassen en heet na te spoelen.

Het is belangrijk om deze nadelen af te wegen tegen de voordelen en te overwegen wat het beste werkt voor jouw specifieke situatie en behoeften als je kostbare melk kolft.

 

Kan een Haakaa handborstkolf een overproductie veroorzaken?

Het is belangrijk dat je melkproductie is afgestemd op de baby. Door baby onbeperkt toegang te geven tot de borst, zal je kindje 'vraag en aanbod' in overeenstemming brengen en maak je niet teveel of te weinig melk. Hoe vaker je de borsten stimuleert en leegmaakt, des te harder ze zal werken om meer melk aan te maken. Als baby enige tijd niet drinkt en de borsten voller raken, zal de borst minder hard werken en minder melk aanmaken.

Met een silicone kolf zet je vacuüm op de borst. Je stimuleert de borst dus. Een volle borst zal hierop reageren door te gaan stromen.

Als je de silicone lekschaal meerdere malen per dag gebruikt, kan het kolven met een Haakaa handborstkolf overproductie veroorzaken. Overproductie kan last veroorzaken bij je kindje.

 

Moet je Haakaa elke voeding gebruiken?

Of je de silicone kolf elke voeding moet gebruiken wordt bepaald door je doel:

Als je meer melk wilt aanmaken of extra melk wilt opvangen voor je voorraad dan zou je de Haakaa handborstkolf meerdere malen per 24u kunnen gebruiken. Hoe leger de borsten des te harder ze werkt.

Als je de druk van de borsten wilt halen omdat je juist erg veel melk aanmaakt en baby daardoor lastig kan aanhappen, is het juist niet verstandig om haakaa borstkolven elke voeding te gebruiken. Je lichaam denkt dan juist dat baby die hoeveelheid melk nodig heeft en zal blijven aanmaken. Maak liever de tepelhof soepel met je handen (1).

 

Hoe lang gebruik je een Haakaa?

Hoe lang je een silicone kolf aan de borst laat, zal variëren afhankelijk van de behoeften van de moeder en haar borstvoedingssituatie. De Haakaa pomp lift mee op de melkstroom. Zolang er een melkstroom is, kan je de kolf vacuüm laten zitten en melk opvangen.

Veel moeders gebruiken de Haakaa alleen kort om druk te verlichten voor het voeden. Anderen geven aan dat ze de Haakaa soms gedurende een hele voeding laten zitten, bijvoorbeeld als de baby aan de andere borst drinkt om lekmelk op te vangen.

De duur van het gebruik hangt dus af van persoonlijke voorkeur en situatie.

 

Kan je een Haakaa gebruiken in plaats van een kolf?

Het gebruik van een silicone Haakaa vacuumkolf valt of staat met het hebben van een melkstroom ofwel toeschietreflex. Om een toeschietreflex te krijgen moet de tepel gestimuleerd worden door middel van vacuüm, trekkracht en het loslaten daarvan. Het is lastig om met een silicone kolf te 'pompen' als het geen ventiel bevat. Zodra je druk zet op een silicone kolf zonder ventiel of bijvoorbeeld borstcompressie toepast, zal de kolf het vacuüm verbreken en de borst loslaten. Het is dus vaak lastig om met een silicone kolf de borst(en) goed leeg en melk maximaal te kolven. Om borsten goed leeg te kolven, kan je beter een handmatige borstkolf of een elektrische kolf gebruiken.

 

Maakt een Haakaa de borst leeg?

Zoals hierboven aangegeven is het lastig om met een Haakaa of ander merk silicone kolf te 'pompen' en meerdere toeschietreflexen te krijgen. Niet iedere moeder kan de stroom van melk op deze manier goed aan de gang houden en de borst goed leeg maken met een silicone kolf. Je kunt dan beter een elektrische borstkolf gebruiken of gewoon met je eigen handen kolven (2).

 

Hoe Haakaa schoonmaken?

Met gemak en efficiëntie in gedachten, is een siliconen borstkolf net zo eenvoudig te onderhouden als hij is in gebruik. Het reinigen van de kolf is eenvoudig - spoel na elk gebruik af met koud water om eiwitresten te verwijderen en was daarna met warm zeepwater. Spoel de Haaka handkolf heet na en laat het aan de lucht drogen. Voor een grondige schoonmaak kan de kolf worden uitgekookt of gestoomd. Siliconen borstkolven zijn ook vaatwasserbestendig. Let wel op dat het materiaal makkelijk kleur van rode sauzen overneemt en daarna niet meer te ontkleuren is.

Het is belangrijk om de kolf te bewaren op een droge en hygiënische plek, vrij van stof en contaminanten. Met deze simpele stappen zorg je ervoor dat je Haakaa borstkolf in optimale staat blijft, klaar voor elk borstvoedingsmoment dat zich voordoet.

 

Duurzaamheidskenmerken

Het hoogwaardige siliconen materiaal is niet alleen bestand tegen slijtage maar is ook buigzaam en flexibel, waardoor het bestand is tegen uitdagingen in dagelijks gebruik. Bovendien is de Haakaa borstkolf vrij van BPA, PVC, lood en ftalaten, waardoor je er zeker van kunt zijn dat je melk veilig kunt verzamelen.

Doordat een silicone enkelzijdige handkolf geen elektronische onderdelen of extra accessoires heeft zoals bij een elektrische borstkolf gaat het niet zo snel stuk en is het eeb duurzame keuze.

 

  1. Vochtstuwing en Reverse Pressure Softening
  2. Maximizing Milk Production with Hands-On Pumping

 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »