Borstvoedingszaken: de maat van een borstschild en tepelhoedjes

Borstvoedingszaken: de maat van een borstschild en tepelhoedjes

De maat van een borstschild en tepelhoedjes: Heb je dat wel eens opgemerkt? Ze komen niet eens overeen...

Geef een mens een te grote of te kleine schoen en ze lopen niet zo lekker. Hetzelfde is t geval met die borstschilden en tepelhoedjes. Wanneer ze niet passen, gaat kolven niet snel, efficiënt, comfortabel en vaak ook pijnlijk.
Hoe zit het nu eigenlijk met de maat van een borstschild en tepelhoedjes?

Al zo’n 10 jaar loop ik nu mee als professional in het borstvoedingswereldje. Dat borstvoeding voornamelijk een damesaangelegenheid is daar zijn we het denk ik allemaal wel over eens.

Wat me uitermate intrigeert is dat kolven en dan voornamelijk de machines en meeste andere borstvoedingshulpmiddelen uitgevonden en gemaakt worden door mannen.

 

Afgelopen Kind & Jugend beurs toch nog maar eens extra nagevraagd bij mijn favoriete kolffabrikant Horigen: ‘Hebben jullie echt geen vrouwelijke engineers in dienst’? ‘Nee, echt niet. We hebben wel dames werken in sales’ was hun antwoord alsof daarmee de issue was opgelost.

Zo ook fabrikant Ardo. Sinds het begin van Ardo Medical en het verschijnen van Ardo kolven op de Nederlandse markt ken ik de eigenaar persoonlijk. Aardige vent. Toendertijd vader van een jong en hip gezin met kleine kindjes. Moeder gaf borstvoeding. Ardo had voordat zij hun eigen merk lanceerde Ameda op de Europese markt gedistribueerd en hadden er toch echt wel verstand van.

 

Brengt me op het onderwerp wat me zo bezig houdt: die maten van borstschilden en tepelhoedjes.

 

Geef een mens een te grote of te kleine schoen en ze lopen niet zo lekker. Hetzelfde is t geval met die borstschilden en tepelhoedjes. Wanneer ze niet passen, gaat kolven niet snel, efficiënt, comfortabel en vaak ook pijnlijk.

 

Vandaag belde me een moeder huilend op. Borstvoeden ging niet, kolven ging niet, borstontsteking erbij en zelfs nu verminderde melkproductie. Ja… daar zou ik ook flink om janken. Je steekt er alle energie in die je hebt na een bevalling en dan werkt t nog niet. Gestresst was ze dat er niet voldoende melk meer was. Dat laatste helpt dan ook niet echt om je melk rijkelijk te laten vloeien…

 

Baby sliep nog lekker dus hadden we tijd om eerst naar het kolven te kijken.

Moeder viste Medela’s paradepaardje uit haar tas. Gekregen van haar zus. Keurig ding, niets op aan te merken zou je zeggen. Behalve dan die standaard borstschilden en de tepelhoedjes maat M. Volgens de kraam pasten de schilden en tepelhoedjes prima. De Ardo kolf die ze van een vriendin had gekregen lag ongebruikt in een hoekje van de kamer.

 

Medela ziet sinds kort ook wel het nut in van uitleg over borstschildmaten zo blijkt uit hun pagina ‘Vier fabeltjes over borstschilden’. Toch jammer dat ze geen beschrijving hiervan in gebruiksaanwijzingen opnemen. Moeder kolfde dus met een te groot borstschild juist nu ze haar kolf zo nodig had om de melkproductie op gang te houden. In plaats van haar standaard medium 24mm schild had ze een 21mm schild nodig.

 

Toen moeder tussen neus en lippen door liet weten dat ze de trilling die de Medela kolf doorgaf aan haar borsten erg naar vond (een eigenschap van kolven die het vacuum met een membraan opbouwen) was de overstap naar Ardo snel gemaakt (Ardo kolven bouwen vacuum op door middel van een zuiger en hebben geen trilling). Maatje 22,5 mm schild op de kolf en de fles liep vol met stilletjes aan steeds dikkere stralen.

 

Dus: hoe meet je die tepelmaat nu?

Meet de doorsnede (diameter) van de tepel. Het tepelhof reken je niet mee. Bij het getal tel je 2 à 3 mm op. Je weet nu bij benadering de maat van het schild. De maat van het schild is de doorsnede (diameter) van de tunnel van het schild. De tepel zwelt iets op tijdens het kolven maar kan nog steeds vrij bewegen in de tunnel. Het tepelhof mag een klein beetje mee de tunnel ingaan maar niet ver.

Houd er rekening mee dat hoe leger de borst raakt des te soepeler de huid van de borst raakt en er meer tepelhof de tunnel van het schild in kan schuiven. Meestal is dit het geval bij grotere borsten.

 

Je begrijpt dat als de tepelmaat belangrijk is bij een borstschild dat dit ook geldt voor tepelhoedjes.

Tijdens het drinken van baby met behulp van een tepelhoed, zwelt de tepel op. De tepelhoed mag de tepel dus niet afklemmen. De baby zou dan te weinig melk krijgen en de borst niet goed geleegd.

 

Nu komt het aardige van t verhaal:

De meest verkochte tepelhoedjes en kolven zijn van Medela. Borstschild maat 24mm (medium) zit standaard in het pakket. Wanneer jouw man naar de drogist gestuurd wordt door de kraamverzorgster voor een tepelhoedje dan zal die doorgaans ook thuiskomen met een tepelhoed maat medium. Laat dat medium Medela tepelhoedje nu 20mm meten. Dat scheelt zo bijna een halve centimeter. Je tepel wordt geplet en de melk stroomt niet echt lekker. Oh ja… een tepelhoedje maat L is dan weer wel 24mm (de medium maat van een Medela borstschild bij de kolf).

 

Bij Avent maken de engineers het nog bonter: tepelhoedjes zijn er maar in 1 maat. One Size Fits All. Hoezo One Size Fits All? Sorry maar mijn tepels zien er toch echt anders uit dan die van mijn vriendinnen...

 

Oh ja Medela: "Bestaan er écht vrouwen met een tepel van 3 en halve centimeter (maat 36mm)? De meeste dames die ik ken meten maar anderhalve centimeter. Helaas is maatje 17, 18 of 19 bij jullie niet beschikbaar...

 

Ardo tepelhoedjes en schilden zijn ook helemaal niet te rijmen:

Een standaard Ardo borstschild medium is 26mm – Het Ardo tepelhoedje medium is 20mm en large 24mm. Het borstschild maat S voor op jouw Ardo kolf is overigens 22,5mm.

 

En als we dan de rest van het Google shopping lijstje afwerken:

 

  • Gentle Feed: geen maat op de doos.
  • NUK: netjes van Wehkamp om er bij te vermelden dat ze 20mm meten.
  • Tommee Tippee: One Size Fits All.
  • Wolf tepelhoedje (nooit van gehoord): One Size Fits All.
  • Suavinex: hele bijzondere tepelhoedjes aangezien ze zichzelf schijnbaar aanpassen aan alle borstgroottes (geen idee hoe ;-) )
  • Chicco: maat S beschikbaar. Hoeveel mm een S is staat niet op het doosje.
  • MAM: maat 1: 16mm en maat 2: 21mm.
  • Pur(o) baby: One Size Fits All.
  • Bebisol: One Size Fits All.
  • Mamivac: 18mm, 20mm en 28mm.

 

Ik kan er geen enkele logica in ontdekken… Zullen we afspreken dat we borstvoedingszaken in de toekomst gewoon door vrouwen laten regelen? Iemand nog een zak met geld over?

 

 

  • credits afbeeldingen: Betje.com & Medela

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »